A négylábúink téli szőrápolásáról

Sok tévhit kering a kutyusok téli kozmetikájával kapcsolatban. Minél kisebb termetű egy kutyus, annál inkább hosszabbra szokták hagyni a gazdik a szőrét, hiszen kicsi is, közel is van a talajhoz, nehogy megfázzon.

A hosszúra hagyott, hónapok alatt csomóssá vált bunda nem kényelmes és nem is egészséges négylábú társainknak. Nem arról van szó, hogy nyári frizurát kell viselnie, de 1-2 cm szőrhossz bőven elég ahhoz, hogy a manapság divatossá vált kabát, pulóver (apró kutyáknál igen hasznos találmány) alatt ne fázzon meg kedvencünk. Hiszen gondoljunk csak bele: mi sem kabátban ücsörgünk a meleg lakásban.

A kutyus szőrét otthon is fésülni kell, a téli hónapok alatt is, hiszen a hosszabb vagy pelyhesebb, puhább bunda a mozgás (és a kabát okozta dörzsölés) hatására elkezd összeállni, amikből olyan filcek tudnak keletkezni (és sok esetben keletkeznek is), amiktől humánus módon már csak géppel érdemes megszabadítani kedvencünket. A csomós szőr legnagyobb ellensége a víz (és a sampon), épp ezért otthon sem érdemes alapos fésülés nélkül fürdetnünk kedvencünket, mert abból is a fentebb említett állapot fog kialakulni.

Az elhalt szőrszálak a csomósodás mellett akadályozzák a kutya saját hőszigetelő-képességét, továbbá korpásodáshoz, viszketéshez, gyulladáshoz is vezethetnek, emiatt a fajta igényeihez alkalmazkodva télen is fésüljük naponta/hetente kutyusainkat.

Kutyusunknál a téli hónapokban is rendszeres ápolást igényel a szemek környéke, a fülek, a mancsok, a karmok, a feneke és a nemi szervek környéke.

Sok gazdi gondolja, hogy ha a talppárnák között hosszúra hagyja a szőrt, az majd melegíti a lábait a kutyusnak, de a tény az, hogy a hosszan hagyott talpszőrbe beleragad a sár, a hó, s ezek hatására komoly fagyási sérülést tudnak szenvedni, továbbá beton keménységűvé állhat össze a szőr, ami nemcsak a járáskor nyomja a kutyus talpát, de eltávolítása is kellemetlen neki.

A túlnőtt karmok hatására a járás fájdalmassá válik a kutyának, valamint hosszútávon a lábakat is deformálja. A megdúsult fülszőr komoly gyulladásokat eredményezhet kedvenceinkél, melyek hosszantartó gyógyszeres kezelést vonnak maguk után. A bűzmirigy tisztításának elhanyagolása (amelyik kutyánál szükséges rendszerint nyomni) is komoly problémákat tud okozni.